design. tárgyak. lakberendezés. finomságok.

toshka

A szürke akárhány árnyalata? Nem, neked színek kellenek!

2015. április 23. - toshkadmin

Élénken él bennem a kép, ahogyan gyerekkoromban az akkor újonnan épített panelházak között bandáztunk suli után. Ha társaságban voltunk, és elfogaltuk magunkat, éppen fociztunk vagy bringáztunk, akkor szinte mindegy is volt, hogy egyébként milyen környezetben zajlott az egész, hiszen jól éreztük magunkat. De még ma is emlékszem rá, hogy átlagos hétköznap reggeleken, vagy éppen egy csendes vasárnap délután mennyire nyomasztó is volt körülnézni és szembesülni azzal a rettenetesen szürke világgal, amely körülvett. 

A színek hatásait régóta kutatják, és egy dologban mindenki egyetért: a színek nagyban befolyásolják a hangulatunkat, hatással vannak a gondolkodásunkra, az érzéseinkre. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mivel vesszük körül magunkat, élünk-e a színek erejével, vagy hagyjuk, hogy lefelé húzzon a szürkeség. 

screen_shot_2015-04-16_at_15_24_49.png

Egy Let's Colour névre keresztelt projekt idén már ötödik alkalommal igyekszik változatni a hazai közterületek hangulatán, és színt vinni az életünkbe. A dolog igazából nagyon egyszerű: ha valaki a környezetében olyan falfelületet lát, amely kifejezetten zavarja, és amely a környék életét erősen meghatározza, pályázatot nyújthat be, és ha nyer, nem csupán festéket kap, hanem teljeskörű technikai tanácsadást, a designt, ami felkerül a falra és még a festést is a projekt szakemberei koordinálják. Egy dolgot kell nekünk biztosítani, ez pedig az önkéntes festőbrigád, ami elvégzi majd a munkát. 

A projekt külön érdekessége, hogy a színezésen túl hihetetlenül erős a közösségformáló ereje, hiszen nem csupán vidámabb lesz a környezetünk, hanem mindezt együtt csináljuk a szomszéd Kovácsékkal, a Petike anyukájával a suliból, és néha még a polgármester is festőhengert ragad, és beszáll a buliba. Ennél pedig kevés felemelőbb közösségi élményt tudnánk elképzelni: együtt csináljuk, önkéntesen, önszántunkból és nagy valószinüséggel örömmel is.

A részleteket érdemes itt megnézni, a pályázati határidő május 17. - LINK

A kezdeményezésről készült egy friss videó is:

Na én elindultam szürkeséget keresni a környéken, nektek pedig addig is itt van jónéhány előtte-utána fotó, a Let's Colour eddigi akcióiról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://toshka.blog.hu/api/trackback/id/tr287391212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anima_trix 2015.04.23. 13:11:47

lehet színesen szebb, de ugyanígy lerobbant

toshkadmin 2015.04.23. 13:14:46

Ha nem a lepusztultságot kell nézned minden nap, vagy súlyosabb esetben a gyerekeknek mondjuk egy oviban éveken keresztül, akkor az már óriási eredmény lehet. Nyilván nagyon lepusztult falat nem lehet csak úgy befesteni, ahhoz biztosan ki kell javítani a hibákat, meg a vakolatot, meg bárakármi... De elképesztő a változás a festéssel.
süti beállítások módosítása