design. tárgyak. lakberendezés. finomságok.

toshka

Titkok az orrunk előtt - rejtekajtók reneszánsza

2014. október 14. - toshkadmin

A rejtekajtók, vagy titkos átjárók építésének komoly hagyománya van, legalábbis számos kalandfilmben, izgalmas krimiben, vagy kosztümös középkori történetben találkozhatunk velük. Ezek mögött a rejtett ajtók mögött rendszerint titkos találkák zajlanak, rejtélyes átjárók vannak, amiken keresztül el lehet menekülni a helyszínről, és gyakran a mesés kincsek is itt lapulnak évszázadokon keresztül. 

Azt gondolhatnánk, hogy ez már történelem, csupán letűnt korok romantikus emléke, pedig az igazság az, hogy a rejtekajtók kultusza máig töretlen. Az igény ugyanis, hogy elrejtsünk valamit, amiről csak mi magunk, vagy szűkebb környezetünk tud nagyon is valós. Legyen az néhány értékes tárgyunk, vagy akár egy teljes szoba, a rejtekajtó mögötti titkok továbbra is körülöttünk vannak. 

Screen Shot 2014-10-14 at 13.49.47.png

A rejtekajtók létjogosultságának számos praktikus oka lehet. Sok esetben a lakásunkban, házunkban dolgozunk, ügyfeleket, vendégeket fogadunk és nem kívánjuk őket bevezetni a személyes életterünkbe, vagy azt a látszatot kelteni bennük, hogy ők most az otthonunkban vannak. Ugyanilyen logikus magyarázat lehet, ha a lakásunkon belül például pánikszobát alakítunk ki, ahol bármikor elrejtőzhetünk, ha épp betörnek hozzánk az éjszaka közepén (persze ehhez azért kell bizonyos fokú paranoia). A még cselédekkel is kalkuláló, egyébként modern építészetben is találkozunk olyan megoldásokkal, amikor szinte a teljes lakást egy titkos folyósó öleli körül, amelyen keresztül a cselédek bármely fontosabb helyiséget meg tudták közelíteni rejtekajtók segítségével, így nem zavarva a háziak nyugalmát folyamatos jelenlétükkel. De úgy egyébként is jó móka lehet egy olyan helyiséget kialakítani a házunkban, ahol hódolhatunk a hobbinknak, legyen az barkácsolás, vagy éppen portréfestés, és ahol senki nem zavar bennünket, ahol nem kell folyamatosan rendet tartani, vagy pedáns énünket mutatni. Illetve kifejezetten kedves figyelmesség, ha a gyerekszobához építünk egy alacsony, gyerekekre szabott titkos ajtót is, ami a gyerekek többségét bizonyára boldoggá teszi. 

A titkos beépített ajtók közül van néhány tipikus megoldás, mint amilyen a könyvespolcnak álcázott ajtó, a lépcső alatti ajtó, de találunk olyanokat is, amelyek egészen egyedi módon oldják meg a feladványt. Ha szeretnénk hasonló megoldást alkalmazni a saját lakásunkban, és nem kívánjuk a kivitelezésen törni a fejünket, akkor szép számmal találunk olyan gyártókat, akik kifejezetten erre a műfajra szakosodtak, pl. itt, itt, vagy itt

Képek: houzz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://toshka.blog.hu/api/trackback/id/tr536786269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2014.10.15. 14:12:14

Nem kekeckedesbol, de az also kepen a termeskofalon egyertelmuen es feltunoen latszik, hogy ott egy ajto van.

élhetetlen 2014.10.15. 14:12:18

Szeretnék egyet, és még legalább 200 nm-t, hogy legyen hova átmenni rajta.

Izo 2014.10.15. 14:12:26

"ha épp betörnek hozzánk az éjszaka közepén"
Ehhez nem paranoia kell, hanem Magyarországon élni. Tapasztalatból mondom, nem jó érzés az éjszaka közepén arra ébredni, hogy valaki járkál a házban.

Izo 2014.10.15. 14:12:29

A másik meg, hogy gyereke válogatja, hogy mi a reakciója. Az egyik örül, a másik meg retteg tőle.

toshkadmin 2014.10.15. 14:14:33

@Szelid sunmalac: ha nem tudnád mit kell nézni, lehet, hogy nem vennéd észre. :-)

toshkadmin 2014.10.15. 14:15:22

@élhetetlen: ezzel többen vagyunk így... :-)

ergerberger 2014.10.15. 14:50:47

Sunáznám mindet.
Nagyon praktikus, ha vendégek vannak, akkor is ki lehet ugrani egy gyors fap-fap-fap szünetre.
süti beállítások módosítása