design. tárgyak. lakberendezés. finomságok.

toshka

Autós táska? Hasitasi? Ne már!

Táskafinomságok kicsiny csokra

2014. október 09. - toshkadmin

Emlékszünk még a jó öreg autóstáskára ugye? Ami egy kisméretű, az iratokat és apró kis tárgyainkat gondosan őrző, általában egy csuklópánttal is kiegészített képződmény volt. Azaz nem volt, van - hiszen még most is bőven fellelhető az utcán, és kapni is lehet belőle újat. Na az valami borzalom! Na jó, hagyjuk is a személyeskedést, a lényeg, hogy az mindennek volt nevezhető, de ízléses kiegészítőnek semmiképpen sem. 

_vtasi.jpg

Jött aztán az új hullám, és vele az övtáska, vagy ahogy a magyar nyelvbe mára már beépült: a hasitasi. Ez is megérne egy külön misét, de azért fogadjuk el, hogy a maga korában ez egy óriási találmány volt, sőt kifejezetten hasznosnak bizonyult, hiszen az autóstáskával ellentétben hozott egy extra kényelmi funkciót, nevezetesen, hogy nem kellett többé a kezünkben cipelni az autóstáskát a cuccot. Ennek a műfajnak is megvoltak a maga mélypontjai (pl. lazán, vállon átvetve hordva...), és magaslatai is, de ne is mélyedjünk ebbe túlságosan bele. 

Sokkal inkább fontos, hogy a világ mostanra már túllépett ezeken a borzalmakon, és a táskák frontján ma már mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő darabokat. A táskatervezés igazodik a hétköznapi szükségleteinkhez és életstílusunkhoz, és a táskát, mint az eszközt, amelyben a szükséges tárgyainkat cipeljük magunkkal, egészen új fénybe emeli. A funkcionalitás kiemelkedően fontossá vált, hiszen sokan járunk laptoppal, mindenkinek van mobiltelefonja (ami az utóbbi évek trendjei szerint ismét egyre nagyobb), és a tabletünk, a könyvünk, az iratok, és számos egyéb holmi helyet kell, hogy kapjon egy modern városi ember táskájában. Ha mindez pedig nem volna elég, a funkcionalitás mellett legalább olyan fontos szempont a design is. 

A táska mára már a férfiak számára is egyértelműen kiegészítőnek számít. Sajnos persze ez a személet még nem szivárgott át a társadalom teljes szövetén. Nyilván sokunknak megvan a kép, amikor valaki öltönyben jár, és egy sportos hátizsák lóg az egyik vállán? Atyavilág! Ez pont olyan, mintha strandpapucsot vennénk egy nagyestélyihez.

A lényeg a lényeg: szakadjunk el a rossz berögzöttségektől, és higgyünk benne, hogy létezik praktikus, egyben stílusos táska, amit a mi pénztárcánkra szabtak (és amelyik passzol a ruhánkhoz is...).  

Íme néhány csodálatos és részben újszerű megközelítés, ami talán sokaknak segít átértékelni a táskáról alkotott képét, és - bár két végletről beszélünk - néhányakban talán egyfajta igényt is ébreszt a hasitasitól való végleges megszabadulás iránt. 

Forrás: hardgraft.com, solid-gray.com, ducsaijudit.hu, sandqvist.net, etsy.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toshka.blog.hu/api/trackback/id/tr986770107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2014.10.09. 16:57:40

Tökjó fej vagy, leszólod az autóstáskát és a hasitasit, alternatívaként meg ajánlasz alsó hangon 20 liter körüli hátizsákokat. Az autóstáskában nem laptopot hordanak, vágod?

Neked lényegesen előrébb való a designban a forma, mint a funkció, aki meg autóstáskázik, az pedig a büdös életben nem fog lemondani a funkcióról a forma miatt.

Bbogas 2014.10.09. 16:57:43

Hát, ezek aztán hiperízlésesek...

Gergice 2014.10.09. 16:57:50

Biztos nagyon trendik, de vagy nem kényelmesek, vagy nem látják el a funkciójukat.

Különösen tetszik a gördeszkás srác női táskája. Szerintem épp elég baj, hogy a nőket retikül hordására kényszerítik (ami kényelmetlen, egészségtelen, és semmit nem lehet megtalálni benne) a divat nevében, legalább a férfiaknak hadd ne kelljen :)

meggymárka 2014.10.09. 16:57:54

Szerintem autóstáskát és hasitasit is jellemzően a férfiak hordtak/hordanak, akiknek az a lényeg, hogy az iratokat, pénztárcát, telefont ne a farzsbükbe tuszkolva kelljen hordani. Erre nem megoldás a szép irattáska, vagy a menő biciklis hátizsák. Válogass olyan táskákat, amik valóban kiváltják a fent említetteket.

Peppone Botazzi 2014.10.09. 16:57:58

Ezek most az elrettentő vagy a rábeszélő képek? Elég ocsmányak ugyanis....

Blockbustervideokölcsönző 2014.10.09. 16:58:04

Én inkább nem cipelek semmit. Érted? SEMMIT

leprecHaUN 2014.10.09. 16:58:08

A kepeken felsorakoztatott borond meretu taskak melyike alkalmas arra, hogy az irataimat, kartyaimat es keszpenzt tartalmazo, a zsebbe nem helyezheto, de koffert nem igenylo penztarcat tartsak benne? Erre javasolj megoldast legy szives. A felnott ferfiak - mar ha csak a normal ferfiakra szukitjuk a csoportot - nem igenylik, hogy sminkkeszletet es egyebeket lehessen a taskaban szallitani, viszont szereti ha szabadon mozog mindket keze, mikozben a szemelyes holmija is biztonsagban van. Ha leul, felall, autoba ul, stb. szereti, ha a taska nem hatraltatja minden mozdulataban, hanem csak ott van keznel. Tenyleg erdekelne, hogy ezekkel a feltetelekkel mi az, ami a jelenlegi divatnak is megfelel.

toshkadmin 2014.10.09. 17:06:44

Tisztelet a szabad vélemények áramlásának! :-)

Valahogy előre éreztük, hogy nem mindenki fog velünk egyetérteni, de nincs is ezzel semmi baj. Ez egy szubjektív műfaj, és mint ilyen nyilván nem tükrözi mások véleményét, kizárólag a miénket. Mi pedig úgy gondoljuk, hogy az autóstatyinak/hasitasinak nincs alternatívája, ugyanis magát a műfajt nem szeretjük. Ezzel lehet vitatkozni - és valóban, a teljesség igényét mindenképpen nélkülöző példák bemutatása nem akar megoldást, vagy alternatívát mutatni a címben nevezett képződményeknek. Csupán néhány kiragadatott példája annak, hogy lehet stílusosan is (hangsúlyozottan a mi személyes ízlésünk szerint...) táskát választani. És igen, a divatos (bár ez egy nagyon rossz megközelítés), vagy inkább a stílusos megjelenésre való törekvés nagyon gyakran nem barátja a praktikumnak, vagy a kényelemnek (tény, hogy a hasitasi rendkívül kényelmes viselet) :-)

csodatévő dzsagodar 2014.10.09. 21:12:03

Ezek egytől egyig használhatatlan szharok mind. Egyáltalán nem praktikusak, ráadásul feminim jellegű a legtöbb.

Kicsivagyokszekrealloken 2014.10.10. 06:10:51

ezek kozul valamelyikkel haza allitana a pasim egyszer, lehet ki is vagnam az ablakon. de a taskat tuti.

Sword 2014.10.10. 06:10:56

Borzasztóan néznek ki és semmi praktikumot nem találok bennük. Inkább hordok egy kisebb övtáskát, amibe a pénztárca és az irataim beleférnek. Szabadok a kezeim, nem kell táskát cipelni a hátamon, vagy a vállamon és a kutya nem látja a pulóver alatt. Egy férfinek ennél több cuccra ritkán van szüksége, ha meg mégis, akkor hátizsák. Ha komolyabb ember, akkor egy igényesebb laptop táska, aktatáska.

2014.10.10. 06:11:09

Borzalmas az összes. Nem tudom elhinni, hogy valaki lefikázza az övtáskát — egyébként teljes joggal, mert egy igazi szörnyszülött — és ajánl helyette homártatyót (5. kép).

2014.10.10. 09:24:45

"Valahogy előre éreztük, hogy nem mindenki fog velünk egyetérteni,"

Elnézegetve a nagy lelkesedéssel ajánlott táskákat, erre igen jól ráéreztetek, és mindig az első megérzés a legjobb :)

prosti (törölt) 2014.10.10. 10:20:24

Most, hogy a melegeknek és a futároknak ajánlottatok táskákat, ajánlhatnátok a többi férfinak is.

AtomCamel 2014.10.10. 10:20:28

Ez de sznob egy poszt lett... :-(

Bőgyatya2010 2014.10.10. 12:55:55

Most őszintén, egy férfinek mi a picsáért kellene egyáltalán bármilyen táska?? Telefon, kocsikulcs, pénz. Ennyi. Egy férfinél nem kell hogy ennél több legyen, ezek meg elférnek még egy rövidnadrág zsebeiben is.
Iratokat mi a szarnak kellene állandóan magamnál hordani? Azoknak a kocsiban van a helye.

Bőgyatya2010 2014.10.10. 12:56:01

Hogy a pénztárcát ne kelljen a farzsebbe tuszkolni...atyám!
Minek egy férfinek pénztárca? Egy köteg papírpénz nem elfér a zsebben? Az aprónak meg szintén a kocsiban a helye.

seahawks 2014.10.10. 12:56:04

ezek a táskák biztos menők a melegek körében.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.10.10. 12:56:12

Amit feltaláltál a melegvíz és a válltáska. Jó manapság nem nagyon sikerül megfelelőméretű és fazonú darabhoz jutni.
Ami a hátizsákokat illeti, ha ekkora, légátnemeresztő, bőrből vagy műanyagból való cuccot akasztasz magadra, tuti, hogy - bicikli nélkül is - sós izzadságfolt lesz a hátadon 10 perc alatt.
Egyébként néha lehet találni nem túl nőies kis zsákokat is. Egy ilyet hordtam eddig, most nem találok utánpótlást.
A buzizóknak pedig nincs ízlésük. Szerintetek egy táska akkor férfias, ha ronda doboz formája van?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.10.10. 12:57:37

Elnézést, elfelejtettem bemutatkozni. 60+, férfi vagyok, és hosszú évekig övtáskát hordtam (Samsonite), de sajnos már annyi kütyüm lett, hogy kinőttem.

Nancsibacsi 2014.10.10. 15:25:24

Ezek közül melyik férne be a kesztyűtartóba? Mert ugye az autóstáskára - nevéből fakadóan - az autósoknak van elsősorban szüksége. Azért van rá szükség, mert el kell benne férnie az iratoknak, pénznek, lakáskulcsnak, telefonnak. Ez azért zsebbe sok, autóban meg ugye nem hagyunk semmit kedves Bőgyatya2010, mert egy doboz cigiért is benyomják az ablakot.

Övtáska meg pl. bringázáshoz praktikus. Nem trendi bubizáshoz, hanem ha valaki mondjuk le akar tekerni szombat délután 40-50-60 km-et. Akkor mi kell? Egy övtáska, benne iratok, pénz, telefon, lakáskulcs. Ezen felül kell még egy kulacs vízzel a bringára rögzítve és annyi. Ezeknek minek egy hátizsák?

Fel kéne fogni, hogy a pasi nem nő. Nem fog 5 kiló fölösleges szart hordani magánál ömlesztve egy 20 literes táskában csak azért mert az szerintetek jól néz ki.
süti beállítások módosítása