design. tárgyak. lakberendezés. finomságok.

toshka

Vonós szintetizátor - az új akusztikus hangszer

2014. november 07. - toshkadmin

Görkem Sen, török zenész létrehozott egy első ránézésre talán őrülten furcsa, új akusztikus hangszert, a Yaybahar-t. Szinte hihetetlen, de ebből a hangszerből olyan hangok képesek kijönni, mintha egy jó kis klasszikus szintetizátor space effektjeivel játszanánk. Ami azonban még különlegesebb mindebben az az, hogy ez a hangszer akusztikus, tehát semmilyen elektronika, vagy mesterséges hanggenerátor nincs benne. Csupán a fizika ősi törvényeit használja.

ee6f95d365b2a61bc23ee142443a167b.jpg

A Wikipédia szerint a hang "fizikai jellegét tekintve valamely rugalmas közeg mechanikai rezgése, e rezgés hullámként való tovaterjedése." A Yaybahar esetében a mechanikai rezgést többféle felületen és eszközzel is létrehozhatjuk. Ahogy a bemutató filmben is látszik, a hangszer feltalálója vonóval, és valamilyen ütővel is meg tudja szólaltani a hangszert, a függőleges nyakszerű, a hosszanti irányban húzódó húrszerű, vagy a végeken található dobszerű felületeken.

776f737cb84e66064108fb6fbef91020.jpg

 A végeredmény egészen elképesztő - nem csupán különböző hangszerek, vagy legalábbis eddig ismert hangszerek hangjára hasonlító harmóniák szólaltathatóak meg rajta, de ezeket akár egyszerre is lehet használni, amitől olyan érzete van az embernek, mintha egy egész zenekart hallana játszani.

Azt merjük feltételezni, hogy a Yaybahar nem fog viharos gyorsasággal teret hódítani a zenészek között, de mindenképpen rendkívüli alkotás.

Fülest fel, szemek becsukva, play. 

 

via

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toshka.blog.hu/api/trackback/id/tr306873501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása